Resipi ini diajar oleh sahabat saya Sheikh Aziz dan isterinya, Zainab
NASI BUKHARI
Bahan
2 tin beras bhasmati maharani (direndam 1 jam)
1 ekor ayam, dipotong besar
3 sb minyak zaitun
2 biji bawang besar, dihiris
1 tin lobak merah (hiris halus)
1 1/4 tin air
1 sb jintan halus, ditumbuk halus
kismis, kunyit, gula, safron (koma-koma), garam
Cara
1. Ayam dipotong besar, dibersihkan, digaul bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning.
2. Panas minyak zaitun dalam periuk. Tumiskan bawang besar hinga layu.
3. Masukkan hirisan lobak merah dan goreng lagi hingga lembut. Kemudian masukkan air dan garam.
4. Bila mendidih, masukkan beras dan minyak zaitun lagi.
5. Bila hampir kering, masukkan ayam goreng tadi dan tanamkan dalam nasi.
6. Bila nasi kering, taburkan kismis, safron, jintan halus (tumbuk), minyak zaitun dan gula.
7. Biar masak dan jangan dibuka tutupnya sehingga hendak dihidang.
(tip: minyak zaitun, memotong rasa cepat muak. Gula pula membuat nasi itu menjadi berulas)
No comments:
Post a Comment