Wednesday 2 September 2009

Resipi coklat chip

Tak lama lagi dah nak raya...jadi terasa pulak nak berkongsi resipi yang ssesedap coklat famous amos...tak caya cuba lah...

BISKUT CHOKLAT CHIP

Bahan

3 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 (250gm) mentega
1 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
1 biji telur
200gm chip coklat
3 sb serbuk koko
1 sk esen vanila
kismis, cashew nut, hazelnut (optional)

Cara

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur, esen vanila dan pukul sedikit lagi.
3. Masukkan bahan2 kering (tepung, koko, kekacang (jika diguna), chip coklat) dan digaul rata.
4. Kemudian bentukkan adunan ini berbentuk bola yang tajam sedikit keatas. Bakar dalam ketuhar.

Peringatan: tujuan adunan dibentuk bebola yang berbukit sedikit kerana biskut ini akan mengembang dan meleper. Dengan adanya puncak itu, biskut ini akan mempunyai bentuk yang cantik. Sekiranya mentega itu terlebih pukul dan kembang, adunan akan menjadi sedikit cair. Maka, sudu boleh digunakan untuk membentuk biskut ini (drop cookies method).



No comments:

Post a Comment